Γιατί βουλώνει η μύτη μου;

Η ρινική συμφόρηση (το αίσθημα της «βουλωμένης μύτης» ή «μπούκωμα») αποτελεί ένα από τα πιο συχνά και ταυτόχρονα ενοχλητικά συμπτώματα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που, παρότι δεν διαταράσσει την φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής, δύναται να αποβεί ιδιαιτέρως ενοχλητική τόσο κατά την τέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων όσο και κατά την νυχτερινή κατάκλιση. Τα αίτια που οδηγούν στην δημιουργία της είναι πολλά, με κυριότερα τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κοινό κρυολόγημα και γρίπη), και την αλλεργική ρινίτιδα.

 

Σχετικά με τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος οι οποίες εμφανίζονται κατά κόρον τους χειμερινούς μήνες, η προσβολή του ρινικού βλεννογόνου (του «καλύμματος» της ρινικής κοιλότητας – του εσωτερικού δηλαδή της μύτης) από μικρόβια, οδηγεί στην παραγωγή βλέννας, μιας «προστατευτικής ουσίας» κυμαινόμενης σύστασης (από υδαρής και διάφανη έως πηκτή και κολλώδης) ανάλογα με την αιτιολογία και τον αριθμό των μικροβίων. Η παραγωγή της βλέννας αυτής, σε συνδυασμό με τις λοιπές αλλαγές του ρινικού βλεννογόνου συνεπεία της λοίμωξης (διαστολή των ρινικών αιμοφόρων αγγείων, παραγωγή στοιχείων φλεγμονής κα.) οδηγεί στην πρόκληση του ενοχλητικού αυτού αισθήματος που εκφράζεται μέσω του «στενέματος» της ρινικής οδού.


Η αλλεργική ρινίτιδα, είναι η κλινική οντότητα η οποία σχηματίζεται λόγω της αντίδρασης του ρινικού βλεννογόνου απέναντι σε κάποιο αλλεργιογόνο. Ως αλλεργιογόνα, ορίζονται οι ερεθιστικοί παράγοντες εκείνοι οι οποίοι παρότι αποτελούν κατά τα άλλα αβλαβείς ουσίες σε ορισμένους ανθρώπους μπορούν να οδηγήσουν σε «υπερβολική» κινητοποίηση του αμυντικού τους μηχανισμού (ανοσολογικού συστήματος). Το πιο συχνό αλλεργιογόνο είναι η γύρη ενώ ως αλλεργιογόνες ουσίες έχουν «ενοχοποιηθεί» και άλλες ουσίες όπως το γρασίδι, τα ακάρεα, η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων κα. Η συμπτωματολογία της αλλεργικής ρινίτιδας, δύναται να προσομοιάζει με αυτή των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και, ειδικά στην περίπτωση που οφείλεται στην γύρη, παρουσιάζει εποχιακή κατανομή με ιδιαίτερη έξαρση κυρίως κατά την άνοιξη ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όταν οφείλεται σε άλλα αλλεργιογόνα όπως για παράδειγμα η σκόνη και τα ακάρεα, δύναται να εμφανίζεται ανεξαρτήτως εποχής.